Fordringsägare

Nu har vi klarat av två av de mest spelade pjäserna som August Strindberg har skrivit. Fröken Julie och Fordringsägare.

Fröken Julie hade premiär på Borgarskolans Gymnasium hösten 2008 och avslutades i december 2009. Den har spelats för ca 3000 elever med ett mycket gott resultat och motagande. Axplock ur elevernas recensioner finns att läsa under ”Föreställningar” ovan.

Fordringsägare hade premiär den 23 oktober 2007 inför en fullsatt Kristianstad teater. Om föreställningen skrev Kristianstadbladet bland annat:
”Det är en tät intrig som osar av svartsjuka…”
”…skådespelarna får hela huvudrollen.”
”… förtjust i tilltaget att låta den dansk-svenska skådespelerskan ta vissa repliker på danska.”
”…skiftingarna i uttrycken gör att han … får en diabolisk framtoning.”

Läs gärna hela recensionen här.

En sexuellt laddad thriller i sann Strindbergsk anda. Ett triangeldrama utspelas framför våra ögon. Den en gång ratade mannen kommer för att påyrka sin fordring.

Premiär oktober 2007!

August Strindberg, är en av teaterns största dramatiker vars texter är lika moderna i dag som för hundra år sedan. Hans förmåga att berätta om mänskliga svagheter berör än idag. Med ämnen som jämlikhet, maktkamp och det psykiska och fysiska våld som finns mellan könen, är Fordringsägare en stark pjäs med brännande och viktiga teman.
Vi får följa Adolf och Teklas våndor och tillkortakommande inför Gustavs sensuellt manipulativa och mästerligt utförda psykologiska häxkonster.

Att stänga in någon för att man är svartsjuk, VERKLIGEN svartsjuk, är något av det mest hemska man kan göra mot en annan människa…

 

Medverkande: Cecilia Zwick Nash, Mathias Thorbjörnsson, Per Lundström.
Regi: Sven S Holm

Lämna en kommentar